Community Engagement


Community Engagement
Untitled-1.jpg

Our Story

Ka‘elepulu School provides a caring, nurturing, and positive learning environment for approximately 200 students. All school community members collaborate to support each other in learning, developing, and striving for excellence to help students achieve mental, physical, and philosophical goals. The Habits of Mind are incorporated as the basis for fostering creativity and higher-level thinking skills in the classroom and is integrated with

Philosophy for Children (p4c), which promotes an intellectually safe, inquiry-rich learning environment to enhance and foster mindful thought and action. It culminates in #ThinkLikeALadybug quarterly p4c Community Days, partnering with Kailua High School’s Philo-Surfers (PIR interns) to facilitate days of inquiry. Social Emotional Learning (SEL) is integral to our whole-child concept and we implement Choose Love K-6 to emphasize the inclusion of all students as a community. We teach behaviors that foster respect and caring for everyone through the tenets of: courage, gratitude, forgiveness, and compassion in action, to make connections to understand impulse control, problem solving, anger management and how the brain works through these. We integrate this with our organized play for safe, smooth transitions between recess and instruction. The school has embraced the expectations to Be Safe, Be Responsible, Be Respectful, and Be Ready to Learn.

Community Engagement for Ka`elepulu Elementary School

530 Keolu Drive, Kailua, Hawaii | Oahu | Kailua-Kalaheo Complex Area


Aloha! This page provides information to stakeholders about our school’s finances and operations for School Year 2017-18 via our Academic Plan and Comprehensive Financial Plan. Our School Community Council (SCC), made up of our principal, teachers, staff and volunteer community members, helps to craft and approve these plans for the following school year. An election is held annually to set membership on the SCC. If you’re interested in joining our SCC, please contact the our principal.  Learn more about School Community Councils on the Hawaii DOE website:

·      History & Purpose [VIEW]

·      Membership & Operations [VIEW]

·      Functions [VIEW]


Ka`elepulu 2017-2018 School Community Council Roster of Members:

Principal: Jamie M. Dela Cruz

Certificated: Paige Banninger

Classified: Wendy Ishii

Community: [Kim Williiams]

Parents:         Wendy Tenn or McCassey

Students: Kawai Lacio, President; Ryan Correa, Vice President


Next Meeting: Next SCC Meeting to be scheduled soon Agenda: TBD

Previous meeting: N/A


Community Meetings

At least twice per year, we will convene meetings for the broader community to provide input on our Academic Plan and Financial Plan for the following school year.

  • Next Meeting [insert date, location]--if date not set, post “Community meeting to be scheduled soon”

SY 2017-2018 Documents

Academic Plan and Comprehensive Financial Plan:

  • Schools publish an Academic Plan each year to set the goals and priorities for student learning, programs and initiatives, aligned to statements of funding.

  • Our plan was approved by our School Community Council on May 02, 2017, and the the Windward Complex on April 15, 2017.


School Calendar:

Ka'elepulu Elem Events



Bell Schedule

Mon, Tues, Fri

7:50 Beginning Bell

7:55 Tardy Bell & Block 1 Begins (105 min)

9:40 Recess Begins

9:50 Recess Ends

9:55 Block 2 Begins (105 min)

11:40 1st Lunch Service Begins* (Gr. 3-6)

12:20 2nd Lunch Service Begins* (Gr. K-2)

12:25 Block 3 Begins (105 min)

2:10 School Day Ends

2:10 - 2:55 *Teacher Prep (45min)


Weds

7:50 Beginning Bell

7:55 Tardy Bell & Block 1 Begins (105 min)

9:40 Recess Begins

9:50 Recess Ends

9:55 Block 2 Begins (105 min)

11:40 1st Lunch Service Begins* (Gr. 3-6)

12:00 2nd Lunch Service Begins* (Gr. K-2)

12:20 Lunch Recess Ends

12:25 Block 3 Begins (60 min)

1:25 School Day Ends

1:40 - 2:55 Faculty Time (75 min)

2:55 - 3:25 PD (dates TBD) 6 hours


Thursday

7:50 Beginning Bell

7:55 Tardy Bell & Block 1 Begins (105 min)

9:40 Recess Begins

9:50 Recess Ends

9:55 Block 2 Begins (105 min) Lower Collaboration

11:40 1st Lunch Service Begins* (Gr. 3-6)

12:00 2nd Lunch Service Begins* (Gr. K-2)

12:20 Lunch Recess Ends

12:25 Block 2 Begins (105 min) Upper Collaboration

2:10 School Day Ends



  • Hawaii’s public schools are required by law to implement bell schedules that categorize learning and non-learning minutes of the school day (Act 167/Act21) meeting a minimum of 1,080 student hours each year.


Prior Year Documents



Subpages (1): SCC
Comments